6 juliol 2009

LA CUINA DE MÓN: EL LLOC DE TROBADA PEL INTERNCANVI CULTURAL

Com cada any el carrer Blai estarà ple de olors, colors i sabors… però sobre tot de intercanvi cultural, elements que caracteritzen a la cuina del Món del Poble-sec. La cita serà el divendres 10 i dissabte 11 de Juliol a les 9 de la nit. Aquest esdeveniment gastronòmic contarà amb cinc paradetes col·locades entre els carrer Roser i Margarit.

Els cinc estand ens donaran un passeig per arreu del món. El primer farà un recorregut per Nigèria, Ghana i Senegal, es a dir, per Àfrica Subsahariana. Nigèria convida a un Twuo Shinkafa mia agusi, que és un plat molt elaborat a base de carn d’anyell de xai amb espinacs i salsa de pipes. Ghana proposa un plàtan fregit amb mongetes, que faran xuclar-te els dits. Per complementar aquest dos plats, van acompanyats de galetes amb’iogurt de Senegal.

Després donarem un salt fins Amèrica Llatina. Aquí gaudirem de mariscos frescos amanits amb llimona o vinagre conegut como Ceviche. Aquesta és un bon suggeriment com a primer plats. Per aquesta ocasió, Colòmbia convida a gaudir els veïns i veïnes del Poble-sec les delicioses Arepas de pollastre i Hondures no podia faltar a aquesta trobada amb un dels seus plats típic com és la enchilada. Feta amb una base de farina fregida complementada amb carn i amanida.

A aquesta festa cultural no podia faltar les exquisides espècies d’Àsia. Pakistan ofereix la peculiar Samosa amb Ceba Bahji, que és una empanada plena de vegetals enriquida amb curri. Aquest es un aliment típic del Sud d’Àsia. Al mateix estant gaudirem d’altres peculiars sabors propis de Bangladesh com és el Pollastre Balti i la pinya Lassi, que és un postra de Nepal.

Europa no podia quedar-se al darrera amb el polbo á feira, propi de Galícia. Entre tant Romania no desaprofita aquest fet gastronòmic per presentar el vigorós Sarmale, que consisteix en carn o verdures envoltats en fulla de col. I per els amants del xocolata, Bèlgica fa la seva aportació amb un exquisit Mousse.

I como sempre, El Magrib està present a la trobada amb el tradicional Cuscús de verdures. Pels amants de les sopa, trobaran en la Harira un saborós aliments fet a base de carn, tomaques i llegum.

Un total de 16 plats i una begudes que suposarà un total de 3,400 racions que són las propostes per enguany. Trobareu entre Roser i Margarit dos lloc per adquirir els tiquets, per la compra d?un el preu serà de dos euros, si compres tres, el seu cost és de cinc euros.

La Tècnica de Suport, Mariona Mercader, suggereix que “estaria molt bé que arribéssim una mica abans de la hora indicada, perquè cada vegada hi ha més gent a tastar els plats de la cuina del Món, i les racions tendeixen a acabar-se molt ràpid”.

El curs de cuina de Cuina del Món està organitzat pel Districte de Sants-Montjuïc i gestionat per Poble-sec per a Tothom, impulsada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

Les receptes són aportades pels alumnes del curs de cuina, que com a pràctica final del curs se’ls ofereix l’oportunitat d’esdevenir cuiners en aquesta festa. El curs es realitza durant 4 mesos al centre cívic El Sortidor, on es donen a conèixer tècniques de cuina i seguretat alimentària a nois i noies derivats de diferents organitzacions del Poble-sec, com a part d’un programa per la inserció sociolaboral, la formació i la interculturalitat

Miroslaba Villatoro