23 juliol 2012

Desarticulat un grup criminal dedicat a assaltar persones d’edat avançada als barris de Sants i Poble-sec

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la de la comissaria de Sants- Montjuïc han desarticulat un grup criminal que es dedicava a cometre robatoris amb violència a persones d’edat avançada als barris de Sants i Poble-sec, a Barcelona.

Els fets es remunten al desembre de l’any 2010 quan una dona de 84 anys va ser atracada violentament al portal de casa seva. En aquella ocasió, la dona va patir fractura oberta del colze i un trau al cap que va comportar el seu ingrés hospitalari.

Els Mossos van iniciar una investigació que va culminar el passat 10 de juliol i que va permetre identificar els responsables dels atracaments. La col·laboració de les víctimes va ser un factor clau atès que van reconèixer fotogràficament a alguns dels autors. Una altra línia d’investigació dels agents va ser comprovar les fitxes que les botigues de compra-venda d’or han de formalitzar de les compres de joies que realitzen.

En aquest cas, els investigadors van poder comprovar que totes les joies sostretes havien estat venudes a una botiga de compra-venda d’or del barri de Sants. Les víctimes van reconèixer les joies que havien estat sostretes i venudes posteriorment.

El grup criminal, format per 4 persones, actuava sempre de la mateixa forma: seleccionava les seves víctimes en funció de la seva edat i en el moment que aquestes entraven al portal de la finca on vivien. Un d’ells l’agafava pel coll, per tal d’immobilitzar-la i la resta, li estiraven les joies. En el moment de l’atracament, els agressors no dubtaven en fer servir molta violència per cometre el fet arribant a produir lesions greus a les víctimes. Una vegada havien aconseguit les joies marxaven corrents del lloc. Les joies eren venudes ràpidament a una botiga de compra-venda d’or sobre la qual s’ha obert una investigació.

Es dona el cas que la majoria de vendes les va fer un dels membres del grup que era menor d’edat en el moment dels fets.

Els mossos també van poder establir que el grup estava perfectament organitzat i jerarquitzat, donat que actuaven de manera concertada i coordinada, de manera
que es repartien les tasques o funcions amb el fi de cometre els delictes. Aquesta demostració ha permès imputar als presumptes autors la condició de grup criminal.

A part del robatori amb violència relatat anteriorment, s’ha pogut imputar als integrants del grup criminal fins a 6 robatoris amb violència i intimidació més: a cinc dones de 72, 75, 85, 88 i 92 anys i a un home de 82 anys. També se’ls imputen 1 delicte de lesions i 6 faltes de lesions més.

Les persones detingudes són:

– Leordasy U. de 21 anys d’edat i nacionalitat dominicana. Detingut per una patrulla de seguretat ciutadana al barri del Poble-sec el passat 10 de juliol. Després de passar a disposició judicial, el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

– Anderson A.U., de 18 anys d’edat i nacionalitat Dominicana. Detingut el 13 de juliol al barri del Poble-sec. Aquest integrant feia escassos dies que havia complert la majoria d’edat penal, i després de passar a disposició judicial va quedar en llibertat amb càrrecs.

– Carlos Rafael M.R., de 23 anys d’edat i nacionalitat Dominicana, el qual acabava d’ingressar a presó per altres fets violents de similars característiques.

– Segundo Gregorio B.S, de 20 anys d’edat i nacionalitat Equatoriana i amb una ordre de recerca i detenció emesa pels Mossos d’Esquadra.

Finalment, cal destacar que arran de la desarticulació d’aquest grup criminal, s’han pogut resoldre dos robatoris amb violència més, els autors dels quals ja han estat detinguts. De moment no se’ls ha pogut relacionar de forma directa amb el grup criminal investigat, però la investigació continua oberta i no es descarten altres accions.

Àrea de Comunicació,
Barcelona, 19 de juliol de 2012